härkislasagne Härkislasagne ohje salty

Härkislasagne

Kuori ja raasta porkkana. Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita öljyssä (kattilassa tai korkeareunaisella pannulla) miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia. Älä polta. Sekoita kattilaan myös porkkanaraaste ja jatka kuullottamista muutama minuutti.

Lisää härkis, tomaattimurska ja tarvittaessa vettä. Jos käytät kaksi tomaattimurskatölkkiä, niin nestettä on todnäk riittävästi. 

Mausta liemikuutiolla, sokerilla, suolalla, pippurilla jne. Maistele ja lisää reippaasti makuja keitellessäsi; kastikkeen maku tiivistyy keittämisen aikana, eli suola kannattaa tarkistaa vasta loppupuolella.

Anna hautua hiljoksiin kannen alla vähintään 30-40 minuuttia. The more the merrier; itse keittelen bolognesea tunnin-parikin yleensä – eli mitään pikapikaruokaahan tämä ei ole.

Kastikkeen kypsymisen jälkipuoliskolla valmista juustokastike seuraavasti:

Kuumenna kauramaito lähelle kiehumispistettä jatkuvasti kattilaa sekoitellen. En onnistunut polttamaan pohjaan, mutta tämä on kuulemma todennäköistä, eli suosittelen reipasta vispaamista ja lieden asemointia keskilämmölle.

Sekoita maissitärkkelys veteen – tai jos käytät vaaleaa maizenan pikasuurustetta, voit vispata sen suoraan kiehuvaan kauramaitoon.

HOX: älä kippaa koko suurustemäärää suorin tein kattilaan, vaan nättinä nauhana, pikkuhiljaa. Ja edelleen koko ajan sekoitellen. Soosi nappaa kiinni kuumentuessaan, eli lopeta suurustaminen mieluusti ennemmin kuin myöhemmin — suurustetta on helpompi lisätä, kuin ottaa pois.  

Kun kastike on saavuttanut halutun paksuuden, vähennä lämpöä ja lisää raastettu juusto. Jatka vispaamista. Käyttämäni juusto suli ihan mukavasti soosin sekaan – halutessaan voisi varmasti käyttää myös vegaanista tuorejuustoa lisäämään täyteläisyyttä ja makua antamaan.

Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella muskottipähkinää.

Jos käytät munakoisoja lasagnelevyjen sijaan (tai lisäksi, ei meillä tuomita!), niin viipaloi munakoiso, suolaa viipaleet ja anna ’itkeä’ 10-15 minuuttia uunipellillä, leivinpaperin päällä. Kuivaa pinta, ripsuttele päälle muutama rkl gluteenitonta korppujauhoa ja paahda kuumassa uunissa (230C) n. 10 minuuttia, eli kunnes saaneet vähän väriä.

Kun kastikkeet ovat valmiit ja maistuvat tykönään molemmat hyviltä (maista ja mausta nyt hyvä ihminen!), niin jäljellä on enää lasagnen kokoaminen. Sinisellä keijulla voideltuun lasagnevuokaan ladotaan kerroksittain härkissoosia, bechamelkastiketta, chilijuustoraastetta ja lasagnelevyjä/munakoisoviipaleita. Säästä viimeiseksi kerrokseksi lasagnelevyjen päälle juustokastiketta, juustoraastetta ja viimeistele komeus tomaattiviipaleilla. Tämä puhtaasti esteettisistä syistä – vegejuusto ei ruskistunut yhtä nätisti kuin yleensä käyttämäni mozzarella. 

Uunin lämpötila noin 175-200C ja komeus uunin keskitasolle. Tarkkaile kypsymisen aikana, ettei näytä kuivuvan tai palavan pinnalta – foliota niskaan ja lämpöä vähän alemmas, jos siltä alkaa vaikuttaa. 

Itse paistelen lasagnea yleensä n. 40 minuuttia, ja annan vuoan levätä (sekä makujen tasaantua) folion alla kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Vanhana esteetikkona heittelin valmiin lasagnen päälle pari kourallista rucolaa – toki myös tuore basilika ajaa saman asian.

Ravintosisältö / 100 g

Energia 139 kcal / 100 g
Energia 579 kJ / 100 g
Proteiini 4 g / 100 g
Hiilihydraatti 17,8 g / 100 g
Rasva 5,1 g / 100 g
Alkoholi 0 g / 100 g
Sokeri 4 g / 100 g
Suola 1,2 g / 100 g
Haihtumisjäännös 85 %