elmon, lassaka Elmon lassaka ohje salty

Elmon lassaka

Koosta riippuen pari/muutama kesäkurpitsa tai munakoiso

Jauhelihaseos: jauhelihaa n. 500g. sipulia maun mukaan valkosipulia maun mukaan tomaattipyrettä pikkupurkki (eli 2-3 rkl?) suolaa pippuria basilikaa

Juustokastikkeeseen: n. 2 dl kermaa tai maitoa (kukaan ei kiellä laittamasta enemmänkin mutta tämäkin riittää) juustoa (koskenlaskijaa tai raastetta tai molempia, jääkaapin sekalainen jämäpalakokoelma sopii erinomaisesti tähän) (suolaa) pippuria (musta, viher tai vaikka pippurisekoitusta)

Pinnalle: Juustoraastetta

Viipaloidaan kesäkurpitsat/koisot pitkittäin tai poikittain n. 4mm paksuisiksi viipaleiksi. Uunipellille leivinpaperi jolle ripsutellaan hiukan suolaa, viipaleet siihen vieretysten, pinnallekin hiukan suolaa. Viipaleiden annetaan kuivahtaa/olla 200 asteissa uunissa sen verran että kosteus haihtuu, ainakin sen verran aikaa ettei niistä nouse enää höyryä.Tällälailla kuivattamalla lopputulos on kiinteämpi eikä lillu vedessä. Sopiva annos viipaleita mediumkokoiseen vuokaan on n. 2 pellillistä.

Jauheliha ja sipuli ruskistetaan pannulla, maustetaan valkosipulilla, tomaattipyreellä, suolalla, pippurilla, basilikalla tai mitä kukin nyt haluaa laittaa. Ei tarvitse lisäillä nestettä, ettei lopputuloksesta tule liian vetistä, "kuivatuksesta" huolimatta vihanneksista irtoaa kosteutta.

Kerma kuumennetaan kattilassa, ja sen joukkoon sulatellaan juusto (muut kuin koskenlaskija kannattaa raastaa). Maustetaan. Kastike saa olla suht tanakkaa ainakin sitten vähän jäähtyneenä.

Kootaan kuin lasagne eli ladotaan vuokaan kerroksittain munakoisoviipaleita, jauhelihaseosta ja ohuina luiroina juustokastiketta. Ylimmäksi kerros viipaleita ja sen päälle vielä loppu juustokastike ja juustoraastetta pinnalle. Väleihin voi valutella n. puolet juustokastikkeesta, loput päälle.

Paistetaan 200 C uunissa kunnes pinta kauniin ruskea. Kannattaa malttaa antaa valmiin lassakan seistä ja vetäytyä hetken aikaa, että nesteet tasaantuvat ja imeytyvät.

Ravintosisältö / 100 g

Energia 156 kcal / 100 g
Energia 646 kJ / 100 g
Proteiini 7,8 g / 100 g
Hiilihydraatti 3,3 g / 100 g
Rasva 12 g / 100 g
Alkoholi 0 g / 100 g
Sokeri 2,5 g / 100 g
Suola 0,5 g / 100 g
Haihtumisjäännös 100 %