3-4 dl kuivattuja härkäpapuja 1 l vettä 1 tl suolaa keittämiseen
4 (400 g) sipulia 1 (400 g) munakoiso 2 (400 g) punaista paprikaa 3 valkosipulin kynttä 1 chili 3 rkl rypsiöljyä 2 rkl sokeria 2 tl juustokuminaa 2 tl korianterin siemeniä 2 rkl tomaattipyreetä 500 g tomaattimurskaa 1 tlk (330 g) plis/lager-olutta 1 kasvisliemikuutio 1 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 1/2 ruukkua minttua
Lisäksi 4 dl turkkilaista jogurttia 1/2 tl suolaa 1/2 tl jauhettua mustapippuria 1/2 ruukkua minttua
Laita härkäpavut likoamaan 8 tuntia tai yön yli. Huuhtele ja valuta liotetut pavut
Keitä papuja suolalla maustetussa vedessä 30-40 min. Huuhtele ja valuta.
Kuori ja paloittele sipulit. Leikka munakoiso reiluiksi paloiksi. Poista paprikoista siemenet ja paloittele ne. Hienonna valkosipuli ja chili.
Kuumenna öljy kattilassa ja lisää kaikki kasvikset. Lisää sokeri, korianteri, juustokumina ja tomaattipyree. Anna kuullottua (pitkä) hetki. Lisää tomaattimurska, olut ja kasvisliemikuutio. Peitä kannalle ja anna hautua 15 min.
Lisää kypsät ja valutetut härkäpavut. Mausta suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla mintulla. Anna hautua vielä 5 min.
Valmista minttujogurtti sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Lisukkeeksi sopii keitetty ohrasuurimo.
Lähde Etiketti 3/2022 Oluella höystetty härkäpapukasvispata