vihanneskorma Vihanneskorma ohje salty

Vihanneskorma

Tässä vihanneskorma-reseptissä on runsaasti makua, se on kermaista ja erittäin aromaattista ja valmistuu noin 30 minuutissa. Se on tarpeeksi mieto sekä lasten että aikuisten nautittavaksi. Vihannekset 

4 keskikokoista porkkanaa, kuorittu ja viipaloitu 1,25 cm paksuiksi

 3 keskikokoista perunaa, kuorittu ja pilkottu 3,8 cm paloiksi

Noin litra kukkakaalin kukintoja

Noin 240 ml pilkottuja vihreitä papuja

Sose

Tomaattimurska: 400 grammaa tomaattimurskaa säilykepurkissa

Keltainen sipuli: 1 keltainen sipuli, kuorittu ja neljään osaan leikattu

Tuore inkivääri: 5 cm pala tuoretta inkivääriä

Valkosipuli: 6 valkosipulinkynttä

Kasviöljy: 30 ml kasviöljyä

Muut ainekset

Cashewpähkinät: Noin

  1. 5dl raakoja cashewpähkinöitä

Kookosmaito tai kasvipohjainen jogurtti: 4dl 

Garam masala: 2 teelusikallista

Curryjauhe: 1 ruokalusikallinen

Kurkuma: 1 teelusikallinen

Kuivattu korianteri: 1 teelusikallinen

Jauhettu kaneli: 1 teelusikallinen

Jauhettu kardemumma: 1/2 teelusikallista

Cayennepippuri: 1/2 teelusikallista (valinnainen, jos haluat tulisuutta)

Jauhettu mustapippuri: 1/2 teelusikallista

Suola: 2-3 teelusikallista tai maun mukaan

Fariinisokeri: 2 ruokalusikallista

Pakasteherneet: Noin 2. 5 dl

Tein tämän epäautenttisen Kormaversion sekoituksella tuoreita ja pakastettuja vihanneksia, kuten kukkakaalia, perunoita, herneitä ja vihreitä papuja, mutta voit käyttää mitä haluat tai mitä jääkaapissasi tai pakastimessasi jo on. Tarjoile riisin ja naan-leivän kanssa vaivattomaksi arki-illan illalliseksi ja säästä tähteet viikoittaisten lounaiden valmisteluun. 

Mitä on vihanneskorma? Aito vihanneskorma valmistetaan tyypillisesti jogurtista, pähkinöistä, sipulitahnasta ja/tai tuoreesta kookoksesta. Epäautenttisessa versiossani käytän tomaattisoseita pohjana happamuuden vuoksi ja kotitekoista kookos-cashew-kermaa kermaisuuden saavuttamiseksi. Tästä syntyy paljon ruokaa, joten sinulle jää varmasti tähteitä aterioiden valmisteluun tai pakasteillallisiksi! 

Liota cashew-pähkinöitä kuumassa vedessä. Sillä välin keitä porkkanat, perunat, kukkakaali ja vihreät pavut kiehuvassa vedessä, kunnes perunat ovat pehmeitä. Valuta ja aseta sivuun. Voit myös paahtaa vihannekset uunissa. Se vie hieman kauemmin, mutta vihanneksista tulee erittäin maukkaita! Valmista sose sekoittamalla säilyketomaatit, sipuli, inkivääri ja valkosipuli tasaiseksi soseeksi. Lämmitä öljy suuressa pannussa ja kaada sitten sose pannulle. Sekoita mausteet, pippuri, suola ja ruskea sokeri ja anna hautua, kunnes se on aromaattista. Haluatko lisätä makuja?  Tee seuraavaksi cashew-kerma sekoittamalla liotetut cashew-pähkinät ja kookosmaito tasaiseksi. Kaada se pannulle tomaattisoseen kanssa. Ei tarvitse huuhdella tehosekoitinta ennen cashew-kerman tekemistä. Kaikki menee kuitenkin samaan kattilaan. Valkoista cashew-kermaa kaadettuna paistinpannulle tomaattisoseen kanssa.  Lisää pakastetut vihreät herneet pannulle ja anna hautua 1-2 minuuttia. Sekoita sitten loput keitetyt vihannekset. Hauduta korma-kastiketta usein sekoittaen, kunnes maut ovat yhdistyneet ja sose on hieman paksua. Maista ja säädä makuja tarpeen mukaan, ja tarjoile sitten kulhoissa keitetyn basmatiriisin, tuoreen korianterin ja  naan-leivän kera. 

Jotkut aidot kasviskorma-reseptit valmistetaan  jogurtilla kookosmaidon sijaan. 

Ravintosisältö / 100 g

Energia 115 kcal / 100 g
Energia 481 kJ / 100 g
Proteiini 2,8 g / 100 g
Hiilihydraatti 7,1 g / 100 g
Rasva 7,9 g / 100 g
Alkoholi 0 g / 100 g
Sokeri 4,6 g / 100 g
Suola 0,3 g / 100 g
Haihtumisjäännös 90 %